Mijn eerste website heb ik gemaakt met Frontpage en later heb ik nog meer HTML software pakketten gebruikt. Maar ik was er toch niet helemaal blij mee. Je kon er niet zoveel mee en het was ingewikkeld en het had weinig ondersteuning. Ik ben eens gaan speuren op het internet en toen kwam ik WordPress tegen. Er waren veel mensen enthousiast over WordPress leren en opzetten en ook het installeren zou niet zo moeilijk moeten zijn. Ik heb een aantal WordPress websites opgezet maar heb wel moeite moeten doen om de informatie te vinden en deze was in de meeste gevallen in het Engels.

Maar hoe zag ik WordPress in het begin. Ik vond de templates kaal en het dashboard overweldigend. Maar goed ik dacht ik ga het toch proberen. Ik ontdekte de handige plugins en de professionele templates en toen zag ik de meerwaarde van WordPress. Opeens kwam ook het eureka-moment en had ik een momentum, heerlijk.

Daarna kwam het idee om De WordPress Studie Club op te zetten. Ik dacht het moet toch mogelijk zijn al die informatie over het opzetten van een WordPress website samen te voegen. Zodat je niet meer het hele internet hoeft af te zoeken om de informatie te vinden. En dat het ik gedaan door er video filmpjes van te maken. Er staan nu 99 video’s op de website. Ik vraag een laag bedrag om ze allemaal te bekijken. Denk maar na wat voor tijd je kwijt zou zijn als je al deze informatie op internet moet opzoeken. Met de video’s te bekijken bespaar je veel tijd, je site is snel klaar en je kunt zelf geld gaan verdienen.

Heb ik fouten gemaakt? Natuurlijk, bij mij ging ook niet alles goed maar ik verzeker je, ga oefenen en begin niet direct aan je echte website. Maak een test WordPress website. Je kunt dan plugins en templates testen op je test website. Stel je hebt je website af en je plaatst een plugin en je site gaat plat/offline/crashed. Dan zijn de rapen gaar. En ja dat is mij ook overkomen.

Eén plugin die je moet hebben is die om een backup te maken van je website. En maak naast je website een test website of beter nog een complete kopie van je website.

Dit kun je doen door je website te kopieren naar een map op je server. Bijvoorbeeld: www.ditisjewebsitedomeinnaam.nl/testsite/ dan plaatst je een kopie van je website in de map “testsite”

Nu klinkt het misschien een beetje tegenstrijdig wat ik hier schrijf, want WordPress is toch zo geweldig? En nu praat ik over een test site maken. WordPress is geweldig maar de makers van plugins en templates zijn misschien niet allemaal bekwaam en die kunnen fouten maken. Daar kan WordPress niets aan doen. Er kunnen als je je website niet goed beveiligd, onbevoegde op je site/server dingen achter laten. Ik had laatst ook bij een van de leden een besmette website ontdekt.

Daarom is het toch heel belangrijk om een test website te maken en om te backuppen.