Statische website:

In het geval van een statische website bestaat de site vaak uit HTML bestanden: dit zijn statische, zo gezegd onveranderlijke webpagina’s. Elke bezoeker die zo’n pagina opvraagt krijgt exact dezelfde inhoud te zien.
Vaak werd de websitebouwer ingeschakeld om een stuk tekst of een foto te wijzigen, wat de eigenaar van de website niet zelf kon.

Wanneer je website alleen als online brochure of visitekaartje moet dienen, is dit natuurlijk geen probleem. Maar wil je de bezoekers goede redenen geven om wat vaker jouw website te bezoeken, dan is het wel handig als daar nieuwe informatie op staat. Als de bezoeker geen nieuwe informatie vindt zal deze snel afhaken. Je wilt dan natuurlijk niet je websitebouwer hier wekelijks voor in huren. Dit kun je oplossen door de website in een CMS te bouwen.


Flash website

Een website in flash is gemaakt met Flash en word afgespeeld (ondersteund) door Flash Player. Veel websites maken gebruik van Adobe Flash. Dit is een computerprogramma waarmee animaties, films of web applicaties zoals spelletjes op een mooie manier op websites geplaatst kunnen worden.
Een internetbrowser met de Adobe Flash Player plugin kan een flash website vervolgens afspelen. Deze plugin zit standaard in de meeste browsers, maar er komen regelmatig nieuwe updates voor uit die de gebruikers zullen moeten installeren. Echter, Flash websites worden niet zo vaak meer gebruikt omdat er nieuwe verwachtingen zijn omtrent het functioneren van een website zoals een responsive website.

Dynamische Website

Een CMS is een Content Management Systeem. Of te wel een Dynamische Website.

Een CMS of Content Management Systeem is software of script waarmee je zonder veel technische kennis zelf een website kan bijhouden. Een heel bekend systeem is WordPress, dat stelt je in staat zelf de content(inhoud) van de website te onderhouden. Dit is mogelijk doordat de content(inhoud) en vorm(uiterlijk van de site) van elkaar gescheiden worden. De eigenaar van de website hoeft zich alleen bezig te houden met goede content(inhoud) en zorg dragen voor de updates. Hierdoor is de website eigenaar minder of niet afhankelijk van een  websitebouwer. De content(inhoud) staat in een database en wordt pas opgehaald zodra de bezoeker iets aanklikt op de site. Daarom heet dit een dynamische website. Daarna wordt deze in een vooraf gedefinieerde lay-out gepresenteerd, ook wel een ‘template’ of ‘theme’ genoemd.

Responsive website

Mobiele Websites zijn nu in. Mensen gebruiken hun mobieltje vandaag de dag voor van alles. Even kijken naar het weer, de aandelen of het laatste nieuws.

Wat een product kost, of waar kunnen we hier in de buurt eten. Toeristen gebruiken hun smartphone om snel een hotel in de buurt te vinden. Waar zitten ze, hoe kom ik daar? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden.

En dankzij de snelle mobiele netwerken met 3G (en nu al 4G in veel gevallen) is het makkelijker dan ooit om te zoeken, kijken, vergelijken en te reserveren of bestellen. Internet toegang is onbeperkt geworden met een combinatie van een mobiel internet abonnement of gratis WIFI via hotspots. Altijd en overal toegang tot het internet.

Heb je nog geen mobiele website? dan loop je bezoekers mis en raak je klanten kwijt. Een responsive website zal het webdesign aanpassen aan het gebruikte formaat beeldscherm. Zo schaalt een responsive website bijvoorbeeld automatisch lettertypes naar een optimaal formaat en wordt er gezorgd dat afbeeldingen altijd volledig zichtbaar zijn.

Op deze manier kunnen bezoekers die met een iPad, smartphone of tablet je website bekijken altijd de website goed bekijken.

Specifiek apart gemaakte mobiele website

In plaats van een responsive website kun je ook een specifieke aparte mobiele website maken. De zogenaamde m. websites, bijvoorbeeld m.domeinnaam.nl

Deze website koppel je aan je bestaande desktop website, er is geen nieuwe domeinnaam nodig. Als je nog helemaal geen gewone desktop website hebt kun je ook gewoon een domeinnaam registreren met een kleine hosting en kun je direct een mobiele website maken.

Een apart gemaakte mobiele website kan ook nadelig zijn.

Maar het is een keuze, vind je het bijvoorbeeld prima dat jouw webpagina’s schalen vanuit je desktop website naar een smartphone, zodat je desktop pagina’s dus bekeken kunnen worden op een mobiel apparaat, zoals een smartphone? Dan is dat natuurlijk prima.