Een aparte mobiele website is misschien wel of niet geschikt voor jou. Ontdek het in dit artikel. Wanneer je een bedrijf hebt ontkom je niet meer aan het hebben van een mobiele website. Ook wel responsive website genoemd. We bekijken met z’n allen steeds vaker webpagina’s via onze smartphone. Wanneer je website niet responsive is kun je klanten verliezen en potentiële klanten mislopen. Hieronder een aantal punten waar Google op let.

 • Vermijd Flash want websites moeten gebruik maken van software die de standaard is voor mobiele telefoons.
 • De content of te wel de teksten en plaatjes op de pagina’s moeten zo geschaald worden dat er niet van links naar rechts of te wel horizontaal gescrold hoeft te worden.
 • De verschillende linkjes op de pagina moeten ver genoeg uit elkaar staan zodat er makkelijk op geklikt kan worden.
 • De teksten op de pagina’s moeten goed leesbaar zijn zonder dat hiervoor ingezoomd of uitgezoomd hoeft te worden.

 

Doe hier de test om te zien of jouw website mobiel responsive is!

Misschien heb je nog wel een oude website en weet je niet of deze website mobile responsive is. Google heeft een pagina opgezet waar je heel makkelijk kunt testen of jouw website al responsive is.

Ik zou hier zeker extra aandacht aan besteden omdat het de komende jaren heel moeilijk gaat worden om goed te scoren in de zoekmachines. Dit omdat Google mobielvriendelijke websites voorrang gaat geven. Doe hier de test!

En? Is jouw website al mobielvriendelijk?

bewijswebsitemobiel

 

Zo ja, dan is dat heel fijn en ben je klaar voor de toekomst en zal je meer bezoekers naar je website krijgen.

Zo nee, dan kan ik je helpen met een aantal oplossingen.

Drie mogelijkheden om je website responsive te maken.

 1. Een compleet nieuwe website bouwen die direct ook responsive is.
 2. Wanneer je een WordPress website hebt zou je een plugin kunnen installeren.
 3. Een apart gebouwde mobiele website maken.

Een compleet nieuwe website bouwen.

Wanneer je een oude WordPress website template hebt dan is deze zeer waarschijnlijk niet responsive en zou je dus over kunnen stappen naar een template dat wel responsive is.
Ik heb een tip voor je waar je een goed template kunt kopen. Het is een template met een builder.

Hiermee kun je dus heel mooi je website indelen en opbouwen en het is natuurlijk responsive. Bekijk hier het responsive template
Wanneer je op deze website bent zie je direct een groene knop met “View Our Themes” daar klik je op. Nu kom je op de pagina met het professionele “Divi” template. Ze hebben nog veel meer templates maar “Divi” is op dit moment hun parade paardje. Wij zijn affiliate van dit template maar zouden dit template niet aanraden wanneer we het zelf niet zouden gebruiken.

Er zijn kosten verbonden aan dit template. Hoewel je niet het template koopt maar je een licentie neemt met het recht om al hun templates en plugins te mogen gebruiken voor een bepaalde tijd.
De goedkoopste Personal licentie is 69 dollar. Je mag het template altijd behouden maar je krijgt alleen updates op het template gedurende 1 jaar.

Hetzelfde geldt voor de developers licentie deze is 89 dollar en heeft ook 1 jaar updates, maar je kunt dit template ook gebruiken voor eventuele klanten. Wanneer je dus een webdesign bedrijf hebt mag je dit template plaatsen op websites van je klanten. Let op, lees wel hun algemene voorwaarden.

Optie 3 is lifetime toegang voor 249 dollar. Eenmaal betalen altijd lid en levenslang krijg je alle updates(deze heb ik zelf genomen).

aparte-of-responsive-mobielewebsite

 

Een WordPress plugin installeren.

Bij bovenstaand bedrijf krijg je ook een aantal plugins(wanneer je op hun site bent klik je in het menu op “Plugins” en scrol je naar beneden en zoek je de “Handheld Mobile Plugin”). Dit is een plugin om je website mobiel te maken. Het maakt niet uit wat voor template je nu gebruikt op je desktop website, het werkt altijd. Want de lay-out is een alternatieve en zal dan ook niet hetzelfde uiterlijk hebben als je huidige desktop site.

Je kunt wel enkele kleuren wijzigen. Maar dit is wel een goed alternatief of een voorlopige oplossing om je bezoekers toch een mobiele navigatie ervaring te geven. Zodat ze niet direct je site pagina’s weg klikken vanwege de nare navigatie ervaring.

 

Een apart gemaakte mobiele website.

Een apart gemaakte mobiele website is meestal een m. site i.p.v. een www. site, bijvoorbeeld m.endandenaamvanjesite.nl. Deze apart gemaakte mobiele website draait naast je normale website en wordt alleen getoond wanneer iemand je site op een mobiel apparaat bekijkt.

Aparte mobiele website? wanneer wel, wanneer niet!
Maar wanneer maak je je website responsive en wanneer maak je een apart gebouwde website?

Dit hangt af van de branche waarin je werkt. Wanneer je een restaurant hebt kan het handig zijn een apart gebouwde mobiele website te hebben. Je kunt dan voorop de homepage een belknop maken, zodat de bezoeker direct kan bellen om een tafel reservering te doen. Maar dit kun je heel vaak ook met de moderne responsive templates bereiken.

En je kunt een reserveringsformulier maken ook weer om de klant direct een tafel te laten reserveren. Of bijvoorbeeld een bed en breakfast, even snel een kamer boeken. Of bijvoorbeeld een autorijschool waar je direct rijlessen kunt boeken.

Voordelen van een apart gemaakte mobiele website zijn:

 • Pagina laadtijd is snel.
 • Welk mobiel apparaat een bezoeker ook heeft, de bezoeker krijgt altijd een goed navigeerbare mobiele website te zien.

Nadelen van een apart gemaakte mobiele website zijn:

 • Dat je twee sites moet onderhouden
 • Dat de zoekmachines je twee sites als twee aparte sites ziet en niet als een site. De social media die je bijvoorbeeld opbouwt komt dan ook op twee sites en dat is jammer.

Ik hoop dat dit artikel je heeft kunnen informeren, waardoor een eventuele keuze gemakkelijker voor je is. Want een verouderde website in de lucht houden die niet responsive is, betekent weggegooid  geld.
Ik heb zelf gekozen voor professioneel WordPress template welke ook responsive is.